BBQ-tempehburgers

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 16:45

Deze heerlijke BBQ tempehburgers komen uit het kookboek EVERY DAY VEGAN BUDGET FRIENDLY van Lenna Omrani.
Een heel fijn kookboek waarin Lenna laat zien dat een heerlijke vegan maaltijd niet duur hoef te zien.

Voor een klein bedrag een heerlijke vegan maaltijd op tafel tover kan heel makkelijk met dit boek. Aanrader dus! 

Voor 10 a 12 burgertjes 

INGREDIËNTEN

‘BROODJES’:

  • 3 grote zoete aardappels, in 20-24 plakken
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 3 tomaten, in plakken
  • 100 g sla naar keuze
  • 100 g plantaardige yoghurt
  • 2 el citroensap
  • ½ tl knoflookpoeder
  • peper en zout, naar smaak

BURGERTJES:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 wortels, in blokjes
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 400 g tempeh, in blokjes
  • 400 g kikkererwten of cannellinibonen uit blik, uitgelekt
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 g glutenvrije havermout
  • 2 el sojasaus of tamari
  • 100 g vegan BBQ-saus
  • peper en zout, naar smaak

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.

 

Leg de plakken zoete aardappel op de bakplaat. Besprenkel licht met de olijfolie en bestrooi met wat zout toe. Rooster in 25-30 minuten zacht en gaar.

 

Maak in de tussentijd de tempeh burgertjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de wortel toe en bak een paar minuten mee. Voeg het gerookte paprikapoeder, het komijnpoeder en wat peper en zout toe en bak een paar minuten, of tot de wortel zacht is.

 

Schep de gebakken groenten in de keukenmachine en voeg de tempeh, kikkererwten of cannellinibonen, tomatenpuree, havermout en sojasaus toe en mix het tot een dikke massa. Is het nog te plakkerig? Voeg dan extra havermout toe. Is het juist te droog? Voeg dan een beetje olijfolie of wat water toe.

 

Maak van de massa acht tot twaalf kleine burgertjes met je handen. Wil je ze wat extra smaak geven? Smeer de burgertjes dan nog even in met wat BBQ-saus.

 

Verwarm de overige olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgertjes in 3-4 minuten aan beide kanten gaar. Leg de burgers daarna apart op een bord met keukenpapier.

 

Maak als laatste de yoghurtsaus. Mix de plantaardige yoghurt met het citroensap, het knoflookpoeder en wat peper en zout naar smaak in een schaaltje en zet opzij.

 

Neem twee plakken zoete aardappel om een burgertje te maken. Leg eerst het burgertje op een plak zoete aardappel en leg er dan de sla, een plakje tomaat en wat ui op. Schep daarop wat van de yoghurtsaus en leg de andere plak zoete aardappel erop. Steek er eventueel een tapasprikker in. Herhaal deze stap tot je alle burgertjes hebt gemaakt.

 

EVERY DAY VEGAN BUDGET FRIENDLY 

Lenna Omrani

Uitgever: Kosmos Uitgevers

ISBN: 9789043923880

Prijs: € 24,99


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.