

De vegan scones uit het bakboek TAART ENDE KOECK van Maartje Borst, zijn echt super lekker! Deze ga ik zeker vaker maken.
Maar het boek staat eigenlijk vol met heerlijke creaties. Zoete en hartige taarten, koekjes, cakes, ontbijtbaksel, ... Echt voor ieder wat wils.
Dit recept is voor 8 grote of 12 kleinere scones
Ingrediënten
- 450 g bloem
- 1 tl zout
- 2 tl bakpoeder
- 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
- 50 g suiker
- 110 g plantaardige boter in blokjes
- 220 ml sojamelk
- 100 g rozijnen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 °C
Meng de bloem, het zout, bakpoeder, de vanillesuiker en suiker in een grote kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door tot een zanderig mengsel ontstaat; er mag hier en daar nog een klein stukje boter zichtbaar zijn. Voeg de sojamelk en rozijnen toe en breng alles samen tot een deeg zonder echt te kneden. Hoe meer je kneedt, hoe minder lekker het eindresultaat wordt. Doordat er bij het kneden glutenstrengen in het deeg ontstaan zal het taaier worden als je meer kneedt, terwijl je juist een scone wilt die zacht vanbinnen en krokant vanbuiten is.
Druk het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ca. 3 cm. steek er met een scherpe steker mooie strakke scones uit (met strakke snijranden kan de scone mooier rijzen in de oven). Je krijgt uit dit recept ca. acht grote scones (met een steekvorm van doorsnee van 8 cm) of twaalf wat kleinere. Zet ze op een bakplaat en bak ze in ca. 15 min gaar en goudbruin. Eet ze warm. Oudbakken scones kan je eenvoudig nog even opwarmen in de oven zodat ze weer lekker mals vanbinnen en krokant van buiten worden.
Maartje Borst
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021577166
Prijs: € 29,99

Reactie plaatsen
Reacties