Eenvoudige Spaanse stoofpot

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 17:05

Deze eenvoudige spaanse stoofpot is is een van de heerlijke recepten uit het vegan kookboek PLANTS ONLY KITCHEN van Gaz Oakly. Het boek bevat meer dan 70 smaakexplosie recepten die makkelijk te maken zijn en zonder ingewikkelde ingrediënten.

Bij elk recept is een moeilijkheidsscore terug te vinden, maar oa ook welke recepten glutenvrij zijn, bomvol eiwitten zitten of in 15 minuten op tafel staan. Het boek is dus heel overzichtelijk. Een aanrader!

 

Dit recept is voor 4 personen

Ingrediënten  

  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 2 rode uien, grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  •  4 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl cayenepeper
  • 2 kruimige aardappels
  • 1/2 bloemkool, in roosjes
  • 1 onbespoten citroen
  • 1 laurier blaadje
  • 300 g rode spitlinzen, afgespoeld*
  • 2 blikken a 400 g tomatenblokjes
  • 240 ml groenten bouillon
  • 1 tl zeezout
  • 1tl gekneusde zwarte peper
     

Bereiding   

Verhit wat plantaardige olie (of water) in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui, knoflook, de bleekselderij, de rode paprika, het gerookte paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak een paar minuten. Ik voeg de specerijen graag al aan het begin toe, zodat ze op de bodem van de pan kunnen roosteren.

 

Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak met een deksel op de pan 10 minuten, tot de aardappel zachter is geworden. Roer af en toe door zodat er niets aanbrandt. Dankzij het deksel op de pan ontstaat stoom, waardoor alles perfect gaar wordt.

 

Snijd de citroen doormidden, pers het sap in de pan erbij en voeg ook de gehalveerde citroen zelf toe. Geen zorgen, ik verwacht niet dat je deze opeet, maar hij heeft tijdens het garen wel zijn lekker smaak af. Je kunt de citroen vlak voor het serveren er uit halen. Voeg het laurierblaadje, de linzen, de tomatenblokjes eb de bouillon toe en roer alles goed door.

Breng op smaak met zeezout en de zwarte peper en laat met een deksel op de pan 20 a 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer om de paar minuten even door.

 

Serveer zodra de saus is ingedikt en heerlijk ruikt. Ik serveer mijn stoofschotel met plantaardige room en peterselie.

 

 

PLANTS ONLY KITCHEN

Gaz Oakley

Uitgever: Good Cook

ISBN: 9789461432407

Prijs: € 25,95

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.