Sojasausbrownies

Gepubliceerd op 6 mei 2021 om 16:55

Ik hoor jullie al denken sojasaus in brownies...?!
Jazeker, het is echt super lekker!
Dit recept van deze sojasausbrownies met butterscotch staat in het
vegan kookboek VEGAN JAPANEASY van Tim Anderson. 

Dit boek staat natuurlijk vol met heerlijke vegan Japanse recepten, al staan er ook een aantal niet Japanse recepten in (zoals deze heerlijke brownies) , maar dan wel met een Japans ingrediënt in verwerkt. Super leuk toch!!

 

Wat Tim Anderson zegt over de sojasaus in de brownies:

"Het klinkt misschien als een maf experiment maar dit is echt lekker - sojasaus heeft een volle, mout- en donkere bierachtige smaak die prachtig bij chocolade en butterscotch past. Een beetje als gezouten karamel maar dan aan de steroïden."

 

Dit recept is voor 12 brownies, of minder als je van grote brownies houdt. 

 

Ingrediënten 

Butterscotch

  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g vegan boter
  • 1 el vanille-extract
  • 4 el sojasaus
  • 4 el soja-, amandel- of haverdrink

 

Brownies

  • 200 g vegan boter
  • 300 g pure chocolade (60 - 80 %), in stukjes
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 80 g fijne suiker
  • 4 el gemalen lijnzaad gemengd met 180 ml water of soja-, amandel- of haverdrink, of ei-vervanger voor 4 eieren, klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • 100 g tarwebloem
  • 30 g cacao
  • 1/4 tl zout
  • poedersuiker, ter garnering (optioneel)

 

Bereiding 

Maak eerst de butterscotch: laat de lichtbruine basterdsuiker en de vegan boter samen in een pannetje smelten; roer vaak. Als de suiker is opgelost en borrelt voeg je het vanille-extract, de sojasaus en de plantaardige melk toe. Breng aan de kook, laat ongeveer 5 min koken en haal de pan van het vuur.

 

Verhit intussen de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakvorm van 30 x 20 cm met bakpapier.

Maak het browniebeslag: laat de vegan boter smelten in een pan of de magnetron. Doe de chocolade in een kom, schenk de hete gesmolten boter erover en roer tot de chocolade ook is gesmolten. Klop de lichtbruine basterdsuiker, fijne suiker en ei-vervanger erdoor. Zeef de tarwebloem, cacao en het zout erboven en roer erdoor tot er geen klontjes bloem meer te zien zijn.

Schenk het browiebeslag in de beklede bakvorm en schenk de butterscotch erover. Marmer het beslag en de butterscotch met een mesje of eetstokje.

Bak 40  tot 45 minuten . Schud de bakvorm om te kijken of de brownies gaar zijn - in het midden moet de brownie nog net een heel klein beetje lillen. Laat eerst helemaal afkoelen* en snijd dan in vierkantjes.

Bestrooi met poedersuiker en dien op.

 

* Het is echt heel belangrijk dat je de brownie volledig laat afkoelen zodat deze echt goed kan opstijven. Anders is het echt niet aan te snijden... Ik spreek uit ervaring ;) 

 

VEGAN JAPANEASY

Tim Anderson
Uitgever: Good Cook

ISBN: 9789461432483
Prijs: € 25,95

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.