Aardappelgratin met truffel

Gepubliceerd op 7 december 2022 om 07:03

De vegan truffeltapemade in deze aardappelgratin zorgt er voor dat dit een extra lekker en feestelijk brijgerechtje is.
Ideaal voor de feestdagen dus!!  

 

Alles is te veganizen!! 
In samenwerking met De Vegetariërsbond laten we dat dan ook weer zien met de VEGAN ALLERHANDIG, een e-book met 11 plantaardige feestrecepten. Gratis te downloaden. 


Het veganizen van dit recept uit de Kerst Allerhande heb ik gedaan als vrijwilliger voor Animal Save Nederland.

 

Dit recept is voor 5 a 6 personen.

Ingrediënten 

  • 3 tenen knoflook
  • 250 ml vegan room
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 130 gr vegan geraspte kaas
  • 4 el vegan truffeltapenade

Bereiding 

 

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Kneus de knoflook en doe samen met de room en 1 takje rozemarijn in een kleine steelpan. Breng aan de kook en kook 5 min. op laag vuur. Blijf roeren!

Boen de aardappelen schoon en snijd of schaaf ze in dunne plakjes. Ris de blaadjes van het andere takje rozemarijn en snijd fijn.

Zeef de room en meng met de vegan truffeltapenade. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen in de ovenschaal van 1,6liter. Schenk de truffelroom erover en bestrooi met de vegan kaas en fijngesneden rozemarijn.

Bak de aardappelgratin in ca. 1 uur in de oven gaar. Dek na 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat hij niet te donker wordt, en controleer na 45 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk tot op de bodem een mes in kan steken.

 

Je kunt de gratin 1 dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Dek voor het serveren af met aluminiumfolie en verwarm ca. 30 min. op 150 ºC in de oven.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.