
Truffeltapenade in de supermarkt is bijna nooit vegan door het gebruik van echte truffels (omdat er honden/varkens gebruikt worden bij het opsporen ervan). Daarom is deze vegan truffeltapenade echt een dikke vette aanrader – en niet alleen om te gebruiken in een heerlijke aardappelgratin met truffel.
Je kan er echt eindeloos mee aan de slag: Op toastjes, in vegan mayo, door gebakken groenten, door een vegan omelet, …
Dit recept is voor 300 gr tapenade
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 5 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
- 50 ml warm water
- 200 gr champignons
- 75 gr oesterzwammen
- 75 gr shiitake
- 4 el truffelolie (bijv. La Tourangelle Druivenpitolie met zwarte truffel)
- 4 tenen zwarte knoflook
- Peper en zout naar smaak
Bereiding
Doe het eekhoorntjesbrood samen met het warme water in een bakje en laat weken.
Snij de sjalot fijn en bak met 1 el truffelolie voor 2 min.
Snij ondertussen de rest van de paddenstoelen in plakjes en bak mee. Knijp het eekhoorntjesbrood uit, maar bewaar het sap. Voeg het uitgeknepen eekhoorntjesbrood toe aan de pan. Breng op smaak met peper en zout. Bak alles 4 à 5 minuten.
Voeg het sap van het eekhoorntjesbrood toe, meng en laat 1 à 2 minuten inkoken.
Snij de zwarte knoflook in stukjes en bak kort mee (1 à 2 minuten).
Doe het paddenstoelen mengsel in een blender en mix alles kort in grove stukken. Voeg nog 3 el truffelolie toe en mix fijn. Voeg indien gewenst extra peper en zout toe.
Laat afkoelen en doe de tapenade in een potje. Bewaren in de koelkast. Ruim 1 week houdbaar.
Reactie plaatsen
Reacties